"See võib tunduda kummaline," räägib H. Palamets Junior III auditooriumis aastal 2111, "aga aastal 2011 sõitsid kõik autodega, mis hävitasid töötamisel haruldasi naftaprodukte. Nende autode mootorid olid nii kuumad, et jahutusvesi peaaegu kees ning heitgaasid olid nii mürgised, et tapsid inimese ühe tunniga, kui see jäi töötava autoga samasse garaaži..."

26 oktoober 2012

Lumetorm

Kuskil pidada möllama algava talve lumetorm... Nojah. Aga see lumemütsakas, mis eile-täna kippelt (ja nagu alati ootamatult) alla kukkus, tekitas sõitmistele pause sisse. Sugugi mitte sellepärast, et elektriauto ei sõidaks külmaga - sõidab küll ja väga mõnusasti. Põhjus on, et meie "keskkonnateadlikud" teehooldajad tarvitavad lumekoristamise abinõuna rämedates kogustes SOOLA (NaCl)! Ja see aine tekitab ebamugava ja wana-autole ülikahjuliku elektrokeemilise reaktsiooni, mille tulemusel muutub teras kiirelt muredaks raudoksiidiks. Maakeeli - roostetab kiirelt ära. Pärast oleks kahju. Seega - peame natuke pausi, kuni soola-hooaeg läbi saab.
Kogunes üle 3000 km. Pole eriti palju, aga pole ka väga vähe nende mõne kuuga. Autoke on heas seisukorras.
Soola mõjude vastu peaks tekitama autokerele kriitilistesse kohtadesse tsinkanoodid. Kust küll saaks inimene tänapäeval piisava suurusega tsingikamakaid... Paadipoest?
Kergema loomuga talviste tegemiste nimekiri:
1. kiirendipedaali modifitseerimine (saksa autode põranda küljes olev pedaal on ebamugav);
2. salongi sisevalgustuse parendamine (väike LEDidega tulevärk lisab edevusefaktorit);
3. mootori osakonna ja eesmise kapotialuse töövalgustid (et oleks kaunis kaeda :);
4. autokere salongiosa tihendamine (kuskilt pressib külma õhku salongi);
5. desulfaatori paigaldamine veoakudele (et akud elaksid võimalikult hea tervise juures);
6. akukasti uus kaas (esmane konstrui vajab pisut täiustamist);
7. lisa pidurituli (võibolla);
8. need tsinkanoodid..?
9. leegiheitjad summutitorudesse, aitab sabas tolknejate vastu (väike nali :) Aga millekski eba-mõistuspäraseks peaks neid summutitorusid ikkagi rakendama...

Kommentaare ei ole:

Postita kommentaar